Tüttyölt Ratyli (by: aBüfé.hu)
Ezen étel eredete az évszázadok homályába vész, még az is lehet, hogy a honfoglalás előtti ősi magyar hagyományokból származik. Szerencsére a recept fennmaradt, sok helyen fellelhető, ennek ellenére ezt az ételt ma már igen ritkán készítik az eredeti leírás alapján. Közreadjuk, hátha ti is kedvet kaptok az elkészítésére.
Hozzávalók:
1,5 kg nyersratyli
1 jókora pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet pöcörgősi)
3 csipet ciháta
4 ölej csikmány
kb. 5 zamecsli
1 suttyonyos petrecel
1 véka vatyek
Elkészítése:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem ereszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mert hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba, majd jól összegyöröszjézzük. Várunk amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát.
Szomjelizénk ajánlása:
Kannásbor illik hozzája E!
ÉTELEK, VENDÉGLÁTÁS KEDVENCEKHEZ SER
Ezt a fantasztikusan finom ételkülönlegességet mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Elkészítése egyszerű, a hozzávalók olcsók. ünnepségekre ideális, mivel nagy mennyiségben is elkészíthető. Próbálja ki ön is.
Hozzávalók
3/4 vödör mezeinyúl-pisa (lehetőleg ne legyen gennyes)
1 sérves szarvasmarha (beszerezhető ingyen a dögkutaknál)
3 liter Gangesz-víz (nem baj ha úszik a tetején pár darab fos, esetleg néhány végtag)
2 szilikózisos tyúktüdő
tetszőleges mennyiségű gombás apácaköröm
Elkészítés
Menjünk le a szomszédhoz, és csórjunk el egy lábost. Ha ellenkezik verjük agyon.
öntsük bele a Gangesz-vizet a lábosba.
Forraljuk fel a tűzhelyen a vizet. Mikor elkezd forrni, hokizzunk bele.
Tegyük a sérves marhát az asztalra. Vágjuk le a mellbimbóit, és rakjuk a vízbe. Cselekedük ugyanezt a az embóliás tüdejével és a fitymáján lévő szemölcsökkel is. A maradékot dobjuk ki.
Főzzük a húst 20-30 percig. Lassan adagoljuk hozzá a nyúlhúgyozást is.
ízlés szerint dobáljuk tele mákkal, szárított zellerrel, avas kefírrel vagy penészes burgonyával.
Kavarjuk meg jól az ételt. Nem baj, ha taknyunk közben belecsöppen.
Egy óra múltán szűrjük le a már ínycsiklandozó illatú csemegét, és b***zuk rá a tyúktüdőt is.
Tegyük be a sütőbe és három-négy hétig hagyjuk ott szénné égni.
Végül kaparjuk ki a maradványokat és helyezzük ízlésesen mélytányérba.
Tálaljuk melegen!
A köret elkészítése
Fogjunk pár jó vastag nyársat.
Húzzuk rá a frissen vásárolt garnélarák-csipát.
Mártsuk meg pár napos vékonyfosban, majd öntsük le mézzel.
Pirítsuk meg tűz fölött.
Ha készen van helyezzük a tányérok mellé!
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk!
A receptért az oldal szerkesztői nevében ÉN KÉREK ELNÉZÉST.
forrás: www.kecskefészek.hu